Loopbaan

(tekst: Jan Jaap Verolme)

Erasmus Universiteit [1988 – 1992]
Ik heb economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam gestudeerd (master, afgestudeerd december 1991). Een combinatie van ondernemerschap en passie voor andere culturen bracht mij al tijdens mijn studie -voor stages en onderzoek- in Brazilië, Zweden en Indonesië. Na mijn afstuderen maakte ik een lange wereldreis naar ondermeer Australië, China, Pakistan en India.

Een leven in China [1993 – 1999]
Ik was zo gefascineerd door de ontwikkelingen in China dat ik besloot om mij er als zelfstandig ondernemer te vestigen. Ik deed er van alles, van handel drijven tot adviezen geven aan Nederlandse bedrijven die er zaken wilden doen. Ik heb ruim vijf jaar, van 1994 t/m 1999, in China gewoond en gewerkt.

Reportages & Magazines [2000 – 2007]
Terug in Nederland (rond 2000) heb ik een uitgeverij opgezet gespecialiseerd in het uitgeven van magazines voor expatriates. In die jaren maakte ik ook journalistieke reportages in ondermeer India, Cuba, Zuid-Afrika, Jemen en Thailand. In 2007 heb ik mijn aandelen in de uitgeverij verkocht.

Handboeken [2001-2007]
Ik publiceerde in eigen beheer het China Handboek, een boek voor ondernemers die zaken met en in China willen doen. Er zijn er 7.500 van verkocht. Twee andere boeken die ik heb uitgegeven zijn het ExpatHandboek en het boek Emigreren kun je leren.

Adviseren en trainen [2008 – 2014]
Na de verkoop van mijn uitgeverij werd ik zelfstandig communicatieadviseur. Het begon met de directie van MKB Nederland die mij vroeg de externe communicatie te reorganiseren. Na de opdracht van MKB Nederland volgden veel andere mooie opdrachten. Een deel van mijn werk was, naast adviseren, het geven van communicatietrainingen.

Coachen [2015 – 2020]
Na mijn vijftigste (2015) wilde ik me meer richten op coaching en training. Daartoe heb ik de opleidingen Coach Practitioner en Stress & Burn-out Coach bij De Baak (Driebergen) gevolgd om aansluitend een eigen praktijk op te zetten. Het coachvak heb ik een aantal jaren met veel plezier uitgevoerd. Na verloop van tijd ontstond de behoefte om me verder te verdiepen in burn-out met als doel een publicatie over het fenomeen.

Onderzoek [2018 – 2019]
In 2018 heb ik een onderzoeksreis gemaakt (thema: stress & burn-out) van 100 dagen naar o.a. Korea, Japan, Vietnam, Myanmar en Cambodja. Ik deed onderzoek, gaf presentaties op universiteiten en verbleef 40 dagen in een klooster in Nepal om te leren mediteren. In 2019 verbleef ik opnieuw een  deel van de tijd in Azië om te werken aan de voorbereiding van publicaties en workshops over stress & burn-out. Samen met professor Wilmar Schaufeli begon ik in 2019 een onderzoek naar burn-out waarbij we tientallen deskundigen interviewden.

Schrijven [2020-2021]
Begin 2020 viel mijn verdienmodel (workshops, presentaties en coaching) tijdelijk in het water door de corona crisis. Ik besloot me dat jaar primair te richten op het schrijven van twee boeken: De Burn-out Bubbel, samen met hoogleraar Schaufeli, over burn-out en het praktische Handboek Stress te Lijf. Rond beide thema’s heb ik websites, een workshop en een masterclass ontwikkeld.

Psychologie en filosofie
Naast mijn werk studeer ik (deeltijd) psychologie aan de Open Universiteit. Ook verdiep ik mij in westerse filosofie en boeddhisme. Ik reserveer ieder jaar een aantal maanden voor (studie)reizen, onderzoek en retraites. De opgedane kennis en ervaring verwerk ik o.a. in mijn publicaties en workshops.

Meer zakelijke informatie en referenties vind je op mijn LinkedIn pagina.